Mikä on AV televisiossani?: Selitetty selitys

 Mikä on AV televisiossani?: Selitetty selitys

Michael Perez

Useimmissa televisioissa on nykyään lukuisia eri liittimiä, mutta eräs vielä muutama vuosi sitten yleistynyt liitintyyppi, RCA-portti, on hiljalleen kadonnut.

Kun selaamme käytettävissä olevia tuloja, tämä tuloportti näkyy A/V:nä, joten mitä AV-tulo tekee?

Menin nettiin tekemään tutkimusta tästä asiasta, ja kun olin useita tunteja käynyt läpi foorumiviestejä ja teknisiä artikkeleita, minulla oli tarpeeksi tietoa kaikesta AV:stä.

Tähän artikkeliin on koottu kaikki oppimani, joten kun olet lukenut tämän, tiedät, mitä television AV-portti tekee ja miten voit käyttää sitä.

Televisiosi AV-sisääntulo on yleensä komposiitti AV, joka on melko vanha standardi ja tukee vain 480p-videota ja kaksikanavaista ääntä.

Jatka lukemista ja katso, miten komposiitti AV vertautuu HDMI- ja digitaalisiin tuloihin ja ovatko AV-tulot vielä nykyäänkin ajankohtaisia.

Mitä AV on televisiossa?

AV tai lyhyesti Audio/Video on yleisnimitys, joka tarkoittaa mitä tahansa liitintä, joka välittää audio- ja videosignaalin mistä tahansa laitteesta televisioon tai kaiuttimeen.

Tähän kuuluvat muun muassa DVD-soittimien, vanhempien pelikonsolien, musiikin, kaiutinjärjestelmien ja audiovastaanottimien komposiitti AV-liitännät.

Niitä käytetään stereo- tai monoäänelle ja kaikille videosignaaleille 480p:hen eli standarditarkkuuteen asti.

Valitettavasti televisiosi komposiitti- tai AV-tulo ei pysty välittämään HD-signaaleja millään 720p:tä suuremmalla resoluutiolla.

HDMI:n käyttöönoton jälkeen perinteinen AV-liitäntä poistui suosiosta, ja HDMI-portit ja komposiittiportit yhdistettiin, minkä jälkeen komposiittikaapelit korvattiin hitaasti kokonaan.

AV-tulo vs. lähtö

Tulo ja lähtö, kuten nimestä voi päätellä, viittaavat siihen, mihin suuntaan tulosignaali on menossa.

Input AV-portit tai nielut vastaanottavat signaaleja laitteista, joihin kaapeli on liitetty, kun taas output AV-portit tai lähteet lähettävät signaaleja näytölle tai kaiuttimelle tai mihin tahansa laitteeseen, joka voi vastaanottaa AV-sisääntuloa.

Sisääntulot ovat useimmiten näytöissä ja kaiuttimissa, joissa on useita kanavia äänelle ja videolle, kun taas ulostulon AV-portit ovat yleensä musiikkijärjestelmissä, DVD-soittimissa ja pelikonsoleissa.

Sisääntuloissa ja ulostuloissa on samat liitäntätyypit, jotta ne sopivat yhteen, kun kytket ne mihin tahansa laitteeseen, jotta saat oikean äänen oikeaan kaiuttimeen ja saat selkeän kuvan.

AV-kaapelit ja niiden tunnistaminen

Vaikka HDMI on teknisesti AV-kaapeli, koska se välittää audio- ja videotietoja, se ei ole se, mitä perinteisesti kutsutaan AV-tuloksi tai kaapeliksi.

Komposiittikaapelistandardi on ensimmäinen mielikuva, joka tulee mieleemme, kun puhumme AV-tulosta, ja siinä on kolme värillistä kaapelia.

Ne on värikoodattu keltaiseksi komposiittivideolle, punaiseksi oikealle äänikanavalle ja valkoiseksi tai mustaksi vasemmalle äänikanavalle.

Näiden kaapeleiden liitännät on myös värikoodattu, jotta ne voidaan helposti tunnistaa ja estää äänikanavien vaihtuminen kaiutinjärjestelmiä liitettäessä.

Komposiitti-AV-kaapelit käyttävät analogista tiedonsiirtoa, joten impedanssin ja maadoituksen kaltaiset tekijät vaikuttavat kaikki asiaan, mikä voi vaikuttaa negatiivisesti lähtösignaalin suorituskykyyn.

AV vs. digitaalinen koaksiaali- ja optinen signaali

RCA on ollut komposiitti AV:n standardi 90-luvulla ja 2000-luvun alussa, mutta siitä lähtien, kun siirryttiin digitaaliseen äänentoistoon, se on jäänyt sivuun.

Digitaaliset koaksiaali- ja optiset kaapelit ja sisääntulot ovat tehneet äänensiirrosta helpompaa, koska kaikki on nyt sisällytetty yhteen kaapeliin ja siirretty digitaalisesti.

Tämä eliminoi kaikki analogiset häiriöt, joita perinteiset komposiitti AV-kaapelit aiheuttavat, ja tarjoaa parhaan mahdollisen video- ja äänikokemuksen.

Koaksiaali- ja optiset liitännät ovat lähes samanlaisia, minkä vuoksi niitä voidaan käyttää vaihdettavissa joissakin laitteissa.

Nämä digitaalikaapelit voivat lähettää 1080i- tai 720p-kuvaa, mikä on kuvanlaadultaan useita kertaluokkia suurempi kuin komposiitin 480p.

Molemmat niistä ovat kuitenkin useita askelia sen yläpuolella, mihin komposiittivideo pystyi, ja ne ovat tehokkaampia siinä, mihin ne pystyvät, kuin mitä komposiitti oli.

AV vs. HDMI

HDMI on korkeampi kuin komposiittivideo, jonka saatat nähdä televisiosi sisääntuloissa ja joka tukee 4K:ta ja vielä korkeampia resoluutioita, kun standardiyhteys kehittyy.

Uudempi HDMI 2.1 -standardi tukee 4K-tuloa laitteista 120 Hz:n taajuudella, ja siinä on eARC:n kaltaisia lisäominaisuuksia, jotka mahdollistavat vaihtelevien virkistystaajuuksien natiivin tuen.

HDMI:ssä on myös ominaisuus nimeltä CEC, jolla voit ohjata HDMI:llä televisioon liitettyjä laitteita laitteiden välillä.

Jos esimerkiksi Fire TV on liitetty televisiooni HDMI-CEC:llä, voin säätää television äänenvoimakkuutta ja sammuttaa television Fire TV:n kaukosäätimellä ilman pariliitoksen muodostamista.

HDMI on uusi audio- ja videostandardi, ja uudemmat monikanavakaiutinjärjestelmät käyttävät HDMI:tä tuottaakseen parhaan mahdollisen äänen parhaalla mahdollisella laadulla.

Onko AV yhä ajankohtainen?

Vaikka Composite AV on ollut loppu jo kauan sitten, Component AV on edelleen voimissaan.

Koska Komponentti tarjoaa progressiivisen skannauksen, se pystyy 720p- ja joissakin tapauksissa jopa 1080p-ulostuloon, ja kaikki tämä tapahtuu viidellä liittimellä Komposiitin kolmen liittimen sijasta.

Siinä on kolme kanavaa väreille ja kaksi kaksikanavaista ääntä varten, joten se pystyy lähettämään korkealaatuista videokuvaa ja stereoääntä.

Komponenttia voidaan käyttää vielä nytkin, mutta 4K:n yleistyessä ja 8K:n ollessa näköpiirissä 1080p saattaa väistyä vakiotarkkuuden tieltä.

Vaikka komponenttiäänentoistoa on ehkä vielä muutama vuosi jäljellä, analoginen AV on poistumassa käytöstä useimmissa sovelluksissa.

Vain harrastajat, jotka haluavat hallita ääni- ja videosignaalejaan tarkasti, käyttävät AV-signaalia, ja jos kuulut tähän käyttäjäryhmään, AV-sisääntulot ovat edelleen tärkeitä.

Keskivertoihmiset ovat siirtyneet HDMI:hen, eikä heillä ole mitään syytä siirtyä takaisin AV:hen.

Lopulliset ajatukset

Jos haluat laitteen, jossa on AV-tulot tai -lähtö, tarkista käytettävissä olevien porttien luettelosta, onko siinä tarvittavat portit.

Harrastelijalaitteissa on yleensä AV-sisääntulot tai -ulostulot, mutta tavallisissa televisioissa ja vastaanottimissa ei välttämättä ole, joten se kannattaa tarkistaa ennen ostamista.

Saatat myös nauttia lukemisesta

  • TV-mitat: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää
  • Miksi televisiossani näkyy vihreä ruutu?: Kuinka korjata minuuteissa?
  • Miten muuttaa tulo Roku TV: Täydellinen opas
  • Kuinka vaihtaa TV-tuloa Xfinity Remote -kaukosäätimellä

Usein kysytyt kysymykset

Miten käytät AV:tä televisiossa?

Jos haluat käyttää television AV-tuloa, sinun on liitettävä yhteensopiva tulolaite televisioon värikoodatuilla RCA-kaapeleilla.

Värikoodia on noudatettava, kun ne kytketään, tai se voi aiheuttaa ongelmia tulojen ja järjestelmän kanssa.

Entä jos televisiossani ei ole punaista, keltaista ja valkoista liitäntää?

Jos televisiossasi ei ole punaista, keltaista tai valkoista RCA-kaapeliliitäntää, hanki Prozor RCA-HDMI-sovitin, jos televisiossasi on HDMI.

Muussa tapauksessa hanki Musoun RCA-digitaalisovitin.

Voitko muuntaa AV:n HDMI:ksi?

Voit muuntaa AV:n HDMI:ksi käyttämällä AV-HDMI-sovitinta.

Kytke tulona olevat AV-kaapelit sovittimeen ja liitä sitten HDMI-kaapeli sovittimeen.

Onko kaikissa televisioissa AV-sisääntulot?

Uudemmissa televisioissa ei enää ole AV-sisääntuloa, koska ne ovat enimmäkseen vanhentuneet.

Jos haluat television, jossa on nämä sisääntulot, tutustu sen ominaisuuksiin ja tarkista, millaisia portteja siinä on.

Michael Perez

Michael Perez on teknologian ystävä, jolla on taito kaikkeen älykkään kotiin. Tietojenkäsittelytieteen tutkinnon suorittanut hän on kirjoittanut teknologiasta yli vuosikymmenen ajan ja on erityisen kiinnostunut älykodin automaatiosta, virtuaaliassistenteista ja IoT:stä. Michael uskoo, että teknologian pitäisi helpottaa elämäämme, ja hän käyttää aikansa uusimpien älykotituotteiden ja -tekniikoiden tutkimiseen ja testaamiseen auttaakseen lukijoitaan pysymään ajan tasalla kodin automaation jatkuvasti kehittyvistä maisemista. Kun hän ei kirjoita tekniikasta, voit löytää Michaelin vaeltamassa, kokkaamassa tai puuhailemassa viimeisimmän älykotiprojektinsa parissa.